In de 10 jaar dat ik in de optiek zit is er een vraag die zeker in de top 3 thuis hoort van meest gestelde vragen. ‘Hoe kan ik het beste mijn bril schoon maken?’ Ik merk dat er weinig over verteld wordt. Mensen die soms al jaren een bril dragen weten eigenlijk niet hoe ze het beste hun bril schoon kunnen maken. De fout die veel mensen maken is het gebruik van de vochtige brillen doekjes. Je zou denken dat wanneer ze er speciaal voor gemaakt worden dit dan ook goed is voor de glazen. Maar niets is minder waar.

De nadelen van de vochtige doekjes zijn dat het vochtige wat er in zit zo chemisch is dat het de coating van de glazen aantast. Plus het doekje zelf is gewoon van papier en dus te hard om daar mee te poetsen. Dit laat krassen achter en uiteindelijk krijg je dan last van coating loslating of ook wel craquelé. In de winkel raden wij deze ook altijd af te gebruiken, je verliest op die manier je garantie op de glazen.

Wat ook een veelgemaakte fout is, is heet water gebruiken. “Even onder de hete kraan” Ook dat is niet fijn voor je glazen. Minimaal 90% van de glazen zijn tegenwoordig van kunststof materiaal. Kunststof reageert op warmte en kou. Op het moment dat er dagelijks heet water op komt zet het kunststof uit en krimpt weer. De coating op de glazen beweegt alleen niet mee. Ook hierdoor ontstaat er dan op den duur craquelé.

De beste tip die ik kan geven is: groene dreft en lauw water. Het water liever iets te koud dan te heet. Groene dreft ontvet goed zonder dat er schadelijke stoffen in zitten voor de coating van glazen. In heel veel producten zit namelijk citroenzuur. En dit heeft weer een negatief effect op de coating. Maak een klein sopje of smeer wat dreft op de glazen en spoel het af. Droog de glazen en bril daarna altijd af met een (schone) katoenen theedoek.

Natuurlijk is het microvezeldoekje wat er vaak bij zit ook goed. Zeker om tussentijds de vingerafdrukken er af te halen. Pas alleen op voor poetskrasssen met schoonmaken. Kijk even of er geen korreltjes of iets dergelijks op het glas zitten. Anders veeg je ook hierdoor weer krasjes in het glas.  Wanneer deze wat vettig wordt kan deze ook in de wasmachine. Was het doekje op 30 graden zonder wasverzachter en hij is weer als nieuw.

Bij de opticien zelf staat er altijd een ultrasone badje. Daar kan je de bril, maar ook sieraden etc in leggen om het goed te reinigen. Altijd lekker als hij dan weer goed schoon is. Maar zo’n ultrasone badje kan je ook voor thuis aanschaffen. In plaats van het sopje met dreft in je wasbak te maken, maak je dan het sopje in de  ultrasone . In de webshop onder overig is deze te koop voor €49,-.